Föreningen Trögdsgården

Vad har hänt under 90 år?

De första årtiondena
    - Ska vi göra en sammanfattning av aktiviteter från 1928 till en bit in på 40-talet går det att spåra en enastående hunger efter vidareutbildning, berättar Thore Gryse som forskat i bygdens historia.

Han ger exempel på husmoderkurser, sykurser, sångkurser, matematikkurser, bokföringskurser och kurser i handhavande av skogsverktyg. Men gården arrangerade även tävlingar i plöjning, mjölkning och djurbedömning.

 

Senare tid
Lennart Holm, tidigare ordförande i föreningen, minns knytkalas, matlagningsgänget och morsdagsmiddagarna. Det var Anna-Greta Karlsson i Tjulsta som såg ett behov av att män borde kunna annan matlagning än att steka ägg. Under några år ledde hon därför matlagningskurser för bygdens män. Ett resultat av detta blev middagen på Mors Dag.

Bland andra kul minnen från 70- och 80-talen finns exempelvis Räv-Uffes diskotek, som var mycket populärt. För att inte tala om Vi Unga-aktiviteterna, som bjöd på filmpanel, pingisspel och dans.

Pubaftnarna blivit både välbesökta och populära, och återkommer fortfarande i programmet. Trettondagsknytet var ett återkommande knytkalas med orkester och dans. Men det har även ordnats temaaftnar med både grekiskt och mexikanskt tema.

Reselotteriet anordnas årligen och är uppskattad aktivitet, och bidrar stort till föreningens ekonomi. 

 

Framtiden
Trögdsgården har alltid haft en central roll för människorna i bygden och varit en viktig samlingspunkt. Men ska gården fortsätta att existera bygger det mycket på det personliga engagemanget. Med ständigt minskade bidrag går det inte längre att driva verksamheten utan hjälp av medlemsavgifter och uthyrningar.

Du kan hjälpa till! Stöd föreningen genom att gå med som medlem! Hyr gärna och ofta lokalen! Tillsammans kan vi se till att Trögdsgården går en ljus framtid till mötes, samtidigt som den gör det roligare för ung som gammal att bo här i bygden.

Fyra storrenoveringar har det blivit - hittills...